• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

EVREN MAHALLESİNDEKİ TAŞ OCAĞI TEHLİKESİ YENİDEN HORTLADI

06/06/2023

EVREN MAHALLESİNDEKİ TAŞ OCAĞI TEHLİKESİ YENİDEN HORTLADI

     İlçemiz Okçular köyünün içme suyu ihtiyacını karşılayan beş kaynaklar mevkiine taş ocağı açılması için yeniden müracaatında bulunuldu. Taş ocağı ile ilgili 22 Şubat’ta İDK toplantısı yapılacak.
     Vize Evren mahallesinde bulunan Nova Plastik fabrikasının üst kısmında açılmak istenen taş ocağı için yeniden başvuruda bulunuldu. Daha önceden yapılan müracaatların ardından verilen ÇED olumlu kararı, yapılan itirazların ardından belediye tarafından açılan dava ile mahkeme kararıyla iptal edilmişti. Yaklaşık iki yıllık aranın ardından aynı yer için önceki proje ve başvuru numarası kullanılarak yeniden başvuruda bulunulduğu öğrenildi.
     Daha önceden bilirkişi heyetinin taş ocağı faaliyetine uygun olmadığı yönünde karar belirttiği sahaya yeniden taş ocağı için başvuruda bulunulması üzerine Vize İnsan Doğa Yaşam Derneği bir toplantı düzenledi.
 YEŞİL VİZE’MİZİ VE YAŞAMI KORUYACAĞIZ
     Geçtiğimiz hafta sonu yapılan dernek toplantısına Vize Esnaf Odası, Bal Üreticileri derneği, Nova Plastik ve Askı Fabrikası yetkilileri ile birlikte dernek yöneticileri katıldı.
     Toplantıda, Evren Mahallesi sınırları içerisinde kalan ve Okçular köyünün içme suyunu karşılayan ve ileri de Vize’nin de içme suyunu karşılayacak olan Beş kaynaklar bölgesinde yeniden taş ocağı açmak için başlatılan girişimlere karşı yapılması gerekenler masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan Askı fabrikası sahibi, “fabrikamız faaliyete hazır olduğu halde, taş ocağı açılma endişesiyle üretime geçemiyoruz, Çünkü toza karşı çok hassas ürünler üretiyoruz” mesajını verirken tüm katılımcılar endişelerini dile getirdi. Yeşil Vize’yi ve yaşamı korumak için sınırları sanayi sitemize kadar uzanan patlatmalı bir taş ocağına izin vermeyecekleri belirtilen toplantıda, birlikte mücadele edilmesi yönünde karar alındı.
     Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan Dernek Başkanı Demir Aypar Erker, “Vize Doğa Derneği olarak taş ocaklarına karşı mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu bölge ile ilgili daha önceden İdare Mahkemesi bilirkişi kararına istinaden ÇED olumlu kararını iptal etmişti. Şimdi yeni yasalarda bulunan bir boşluktan faydalanarak aynı proje için müracaatta bulundular. Bu müracaatla ilgili İDK toplantısı 22 Şubat tarihinde Ankara ilinde yapılacak. Bizlerde dernek olarak bu toplantıya katılacak ve gerekçelerimizi yeniden sunacağız.
     Mevcut taş ocaklarının çevremize, ormanımıza, topraklarımıza, su kaynaklarımıza, tarımımıza, doğamıza, yaşamımıza verdiği zarar nasıl görmezden geliniyor. İlçemizin en verimli tarım arazileri kamyonlardan kalkan toza maruz kalıyor. Hâkim rüzgârlar nedeniyle taş ocaklarından kalkan tozlar çiftçilerimizin ürünlerine zarar veriyor, verim kaybına yol açıyor ve ürünlerin kalitesini, fiyatı düşürüyor. Çiftçi üretemezse hepimiz aç kalırız. Herkes ağız birliği yapmışçasına kuraklıktan söz ederken su kaynaklarımız neden yok ediliyor ya da yok edilmesine izin veriliyor. İstanbul’un içme suyunu biz karşılıyoruz. Bulunduğumuz bölge yer altı suları besleme alanı, ergene nehri buradan doğuyor ve Trakya’nın bereketli topraklarını suluyor. Ocaklarda yapılan dinamit patlatmalarından su kaynakları zarar görüyor, börtü böcek yok oluyor, eko sistem bozuluyor, yollar kamyondan geçilmiyor. Taş ocakları taahhütlerini yerine getirmiyor. Bu kadar olumsuzluk yaşanırken nasıl oluyor da yeni taş ocaklarına izin veriliyor.
     Çocukken bize öğretilen bir şarkı vardı. “Tohumlar fidana, fidanlar ağaca dönmeli yurdumda” diye. Çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras yaşanabilir çevre değil mi diye sizlere sormak istiyoruz. Aynı bölgeye termik santral da kurulmak istendi ona da direndik, itiraz ettik, zehir solumak istemiyoruz dedik. Mahkeme açtık, dava kazandık, cebimizden bilirkişi ücretlerini ödedik. Bunu yaparken de tek bir amacımız vardı. Yeşil Vizemiz yeşil kalsın, çocuklarımız zehir solumasındı.
     Çoğumuz bilmez.. Okçular köyünün içme suyunu karşılayan beş kaynaklar ilçemiz Evren Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır ve açılmak istenen taş ocağı da su kaynağının üzerindedir. Sizlere soruyoruz. Okçular köyünün su kaynağının yok olmasına sessiz mi kalalım?
     Siz kamuoyunun bilgisine sunuyorum. Bizler bir avuç çevre gönüllüsü olarak ortak yaşamımız  için mücadele ederek yaşam alanlarımızı korumaya çalışıyoruz ama bunun yeterli olmayacağını da biliyoruz. Gelin ilçemizi hep beraber savunalım “ dedi.- Nihat Demirel 
14 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.133532.2622
Euro34.932035.0720
NECDET TEZCAN