• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

Cemal Satkın; “Bitmeyen "İzole Bölge" Tartışması!”

02/02/2024

Cemal Satkın; “Bitmeyen "İzole Bölge" Tartışması!”

     Son günlerde meşe balı üzerine yazdığı yazılarla günden olan Cemal hoca şimdi de izole bölge tartışmalarını, kovan desteği ödemeleri ile gündeme taşıdı.
     İstanbul - Kırklareli karayolunun, Çakıllı civarından başlayan ve Vize, Pınarhisar, Kırklareli (Kofçaz dahil ) hattının Karadeniz’e bakan Istranca dağları, Kırklareli arı koruma/İzole bölgesi olduğunu belirten Cemal hoca, “Bu alana dışarıdan tek bir kovan bile sokulamaz. Bölgeden çıkan arılar, bir daha İzole alana geri dönemez!” diyerek önemine işaret ediyor. Konuyu yaşlı arıcıların anlattığı bir hikâyeyle de pekiştiren hoca “devir değişir, devran döner” diyerek yaşlı arıcıların anlatımına yer veriyor.
    “Istrancalardaki yaşlı arıcılar anlatıyor;
     - Hocam, bizim balımızı pancar pekmezi diye kimse almıyordu. Bazen kovanlarımızı ovaya gündöndüye götürür, bizim pancar pekmezi dedikleri siyah bal ile karıştırıp satardık. Ovaya gitmek çok masraflıydı. Vesait bulamazdık. Yağmur yağınca arılarımızı gündöndü tarlasından traktörle bile çıkaramazdık. Çok zahmetliydi. Daha sonra ovaya gitmeyi bıraktık. Ovadaki arıcılar bizimle dalga geçiyordu:
     -Siz kovan başına 5 kilo pekmez alamazken, biz 2 teneke (60 kg) çiçek balı alıyoruz. Bırakın bu arıcılığı, diyorlardı. Sonra bizim "pekmez" dedikleri balımızın, "meşe balı" olduğu ortaya çıktı. Balımız kıymetlendi... Istranca’ya dışardan arı sokmak yasaklandı. Bu sefer ovadaki arıcılar bize yalvarmaya başladı.
     -Ne olur 10 kovan arıcık koyayım senin arılığın yanına, bir-iki teneke meşe balım olsun, çiçek balına karıştırıp satarım, diye.
     Devir Değişir Devran Döner! Şimdi şartlar, Istranca dağlarında arıcılık yapanların lehine bir kez daha döndü. Talih kuşu meşe balı ve Kırklareli ekotip arısı ile çalışanlara bir güzellik daha yaptı; Kırklareli arı koruma bölgesi /izole alan arıcılarına kovan desteği 200 liraya çıkarıldı” diyerek, arı sayısının arttırılması gerektiğine işaret ediyor.- Sevil Demirel
 
119 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.286532.4159
Euro34.598834.7374
NECDET TEZCAN