• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

EĞİTİM VE İNSAN

12/01/2024

EĞİTİM VE İNSAN

Eğitim, insan hayatında çok önemlidir. İnsan doğduğu andan ölene kadar eğitim almalıdır. Eğitim insanı geliştirmeye hizmet etmektedir. Eğitimin çok geniş kapsamlı bir özelliğe sahip olduğunu bilmeliyiz. Sosyalist sistemde eğitim; özgürleşme kaynağı olurken toplumsal değişim için önemli bir araçtır. Eğitim insanın mutlu olması için çok gereklidir. Ne yazık ki günümüzde eğitimden nasibini almamış bir çok dengesiz ve ayarsız tipler var. Bunun üzücü tarafı ise bu tiplerle aynı ortamda yaşamak.
Eğitim, çözüm odaklı düşünme yetisi kazandırır. "bilmemek değil, öğrenmemek ayıptır" çünkü medeni toplum eğitimle doğar. Örgün eğitim Milli Eğitim Bakanlığının belirli doğrultuda düzenli olarak verdiği alınması zorunlu eğitimdir." Eğitimde ter dökmeyen, savaşta kan döker" Öğrenmeyi bırakan herkes yaşlıdır. İster yirmi ister seksenin de, öğrenmeye devam eden herkes genç kalır. Hayatta ki en güzel şey, zihnini genç tutmaktır.
Bir toplumu çökertmenin en kestirme yolu eğitim kalitesini düşürmektir. Eğitilmemiş kişi en azından bilgisiz [cahil] olduğunu bilir ve ona göre esnek davranır. Ama yanlış bilgiyle donatılmış insanlar cahil ve ukala olurlar. 1960 'lı yıllarda ilköğretim okullarında "adap-muaşeret" dersi okutulurdu. "Ayakta bir şeyler yeyip içilmez. Eller pantolon cebine sokulmaz. Başkasının kusuruyla alay edilmez. Emanet eşyalar fazla geciktirilmez. Pazarlık yapılırken mal kötülenmez. Telefon eden önce kendisini tanıtır. Kalabalık yerlerde çiklet çiğnenmez. Sokak ortasında durarak konuşulmaz. Kusur yüze karşı açık açık söylenilmez. Alay ve kötüleme, ima bile yapılmaz. Yerlere tükürülmez ve çevre kirletilmez. Bencillik, ancak çocuklarda ayıplanmaz. Toplu yerlerde yüksek sesle konuşulmaz. Yemek davetlerinde yemekler geciktirilmez." bir insanı eğitirsen alim olur, eğitmezsen maalesef zalim olur.
Okuma sevgisini kazanmamış bir insanın eğitimi yarım kalmış demektir. Çünkü hayat; okuduklarını bir başkalarına anlatmakla çoğalır. Ne diyordu Köy Enstitüsü Marşı; "Sürer ,eker, biçeriz güvenip ötesine. Milletin her kazancı, milletin kesesine. Toplandık baş çiftçinin Atatürk'ün sesine. Toprakla savaş için ziraat cephesine. Biz ulusal varlığın temeliyiz, köküyüz. Biz yurdun öz sahibi, efendisi köylüyüz."
nazmice
16.12.2023
safaalan köyü
92 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.134832.2635
Euro34.937735.0777
NECDET TEZCAN