• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

ROTTERDAM’DAKİ ATATÜRK MÜZESİ…

17/11/2023

ROTTERDAM’DAKİ ATATÜRK MÜZESİ…

     Uzun yıllardır Hollanda’nın Rotterdam kentinde yaşayan iş insanı Bülent Türker, uzun yıllardır Çanakkale Müzesi olarak ziyaretçilere açtığı evini cumhuriyetimizin 100. yılı nedeniyle Atatürk Müzesi’ne dönüştürdü.
     Dünyada bir savaş cephesinin başka bir ülkede anlatıldığı tek müze olarak tarihe geçen Rotterdam Çanakkale Savaşları Tarihi Müzesi artık Atatürk Müzesi olarak hizmetine devam edecek. Savaş tarihine ve Atatürk eserlerine ilgisini koleksiyonerliğe çeviren Bülent Türker’in kurduğu müze, Hollanda’da yaşayan Türkler kadar yabancıların da ilgisini çekiyor. Çanakkale Müzesi’ni Atatürk Müzesi’ne çevirerek 100. Yılımızda yaşadığımız cumhuriyet coşkumuzu taçlandırdığını belirten Bülent Türker, Atatürk ve silah arkadaşlarına duyduğu saygıyı dile getirdi.
“Türkiye cumhuriyeti bağımsızlık ateşiyle kurulmuştur”
     “Türkiye Cumhuriyeti gibi bağımsızlık ateşiyle emperyalizmle meydan okuyarak kurulan başka bir ülke yok. Cumhuriyetimizi kuran Atatürk’ü Hollanda’da yaşatırken tarihsel sorumluluğumu da yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum. 302 metrekarelik alanda şanlı cumhuriyetimizi ve atamızı anlatarak görevimizi yerine getireceğiz” dedi.
Açılışı Perran Kutman yaptı
     Rotterdam Atatürk Müzesi’nin açılışını yapan sanatçı Perran Kutman ise, “Cumhuriyetimiz onu koruyan ve ileriye taşıyan yüce yürekli insanlarla payidar kalacak. Büyük gurur duyuyorum. Cumhuriyetimiz kuranlara ve Büyük Atatürk’e çok şey borçluyuz” dedi.
     Tamamı gerçek 120 adet Çanakkale Savaşları, Cumhuriyet ve Atatürk eserinin tanıtan en önemli isim ise 87 yaşındaki Zehra Türker. Zehra Türker, “Atatürk ve cumhuriyetimizi gelenlere anlatmaktan mutluluk duyuyorum. Hollandalıların ilgisi büyük. Oğlum ile kültür elçiliği yaparak cumhuriyetimizi tanıtıyoruz” diye konuştu.
     Müzede, Atatürk’ün savaştığı cephelerde kullanılan bayraklar, Atatürk için yaptırılan özel sigara kutusu, Atatürk’ün şehit olan komutanının altın saati, Atatürk’ün aramızdan ayrıldığı güne ait gazeteler, dünyadan Atatürk kapaklı dergiler, Atatürk’ün orijinal fotoğrafları, döneme ait süngüler, Fransız, İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelandalılara ait orijinal malzemeler bulunuyor. Atatürk için yazılan özel mektuplar, havada çarpışan mermiler, İngilizlerin tuzakları, orijinal Nutuk ve dünyanın çeşitli bölgelerinden toplanmış eserler yer alıyor.- Nihat Demirel
282 kez okundu

Yorumlar

Müze     24/11/2023 15:26

Bir Vize li olarak gurur duyuyorum. Vize habere de teşekkür ederim. Hollanda ya gelen tüm Trakyalıları bekliyorum. Müzeye giriş ücretsizdir. Çay kahve de ikram.Trakyalılara kitap hedipye
Misafir - Bülent Türker

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.134832.2635
Euro34.937735.0777
NECDET TEZCAN