• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

DAVUL ÇALMAK

20/10/2023

Nazmi METİN

     Bence herkesin bir enstrüman çalmayı bilmesi gerekir. Enstrüman çalınan yerde sanat ,güzellik, mutluluk ve eğlence olur. Enstrümanların içinde davul çalmak ise ayrı bir beceri gerektirir. "Davul'un sesi uzaktan hoş gelir, yanına gelince kafa patlatır" sözü davul çalmayı bilmeyenler için söylenmiş olabilir. Benim ikamet ettiğim yerde davul çalma merakı olan kişiler var, keşke çalabilseler.
Bu davul çalış ancak sürüye kurt getirir.
   Davul Türklerin kullandığı en eski musiki aletlerindendir. Yaptığım araştırmalarda davulun başka başka adları da olduğunu gördüm. "Köbürge, Küvgür, Tuğ, Tavul ve Tabıl gibi. Davulu çalanlara davulcu, tabilzen ve tabbal isimleri verilmiştir. Davul silindir biçiminde olup tahta veya madeni kasnağın iki yanına gerilmiş derilerin bağlanmasından meydana gelir. Omuza asılacak kaytanı ile vurulmasında kullanılan tokmak ve ince çubuktan ibarettir.
     Davul, çok uzaklardan duyulabilen bir ses gücüne sahiptir.           Davul'un müzik enstrümanı olarak kullanılmasının yanında haber aracı olarak da kullanılmış ve hala günümüzde de kullanılmaktadır. Yalnız başına ilan ve haber verme işlerinde, hanlarda, şehirlerde, yangın haberinde, savaşta, kale kuşatmalarında ve fetih haberinde, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de davul'un önemi ve yeri çok farklıdır. Özellikle bir kalenin fethedildiği zaman[TABL-I BEŞARET DAVULU] çalınırdı.         Fetih haberini alan diğer şehirlerde ,kalelerinde [Tabl-ı Beşaret davulu] çalarak şenliklere ortak olurlardı.
     Davul çalınsın ama davulu bir bilen çalsın. Davul ritmsiz çalındığında dayanılmaz bir ses kirliliği yaratmaktadır. Asıl kirlilik ise davul çalmasını bilmediği halde ben biliyorum davul çalmasını diyerek iddia eden kişidir. Biz halk olarak davula ayrı bir ilgi gösterip davulu seven bir milletiz. Düğünlerimizde davul olmazsa olmaz. Ramazan ayında iftarda ve sahurda davul çalınarak yüz yıllardır süre gelen geleneğimizi devam ettiriyoruz. Askere giden gençlerimizi davul zurna eşliğinde asker ocağına gönderiyoruz.          Davul öyle lambur lumbur, paldur küldür çalınmaz. Sevgili saz üstadımız Şemsi Yastıman; Bir sözünde şöyle demiştir. "Tıbbiyeye gitmeden doktor olunmaz." yani bir enstrümanı çalmak için eğitimin şart olduğunu ima etmiştir.

     "Davul dengi dengine çalar. Davulun sesi uzaktan hoş gelir. Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az. Kızı gönlüne bırakırsan ya davulcuya kaçar, ya zurnacıya." gibi davul üzerine söylenmiş atasözlerimiz vardır.                       Nazmice  

309 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.133532.2622
Euro34.932035.0720
NECDET TEZCAN