• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

Mor Renkli Ülke Bayrakları Neden Nadirdir?

17/10/2023

Mor Renkli Ülke Bayrakları Neden Nadirdir?

      Dünyada toplam 196 ülke bulunuyor ve bu ülkelerin çok azının bayrağında mor renk kullanılmaktadır. Peki neden? Aslında cevap basit. Mor, tarih boyunca en pahalı renk oldu ve sadece krallıkların ve imparatorlukların başındaki seçkin kitlelerin alabileceği bir lüks renk olarak kaldı. İster inanın ister inanmayın, bayraklarda mor renge fazla rastlanmamasının nedeni öncelikle deniz salyangozlarından kaynaklanmaktadır. Bir zamanlar mor boya yaygın olarak Lübnan’ın Akdeniz kıyısında yer alan Tyre şehrinden elde edilmekteydi.( Bugünkü adıyla Sur şehri.) Yunanlılar bu bölgeye mor renkten esinlenerek Phoenicia, yani “Mor diyarı” anlamına gelen “Fenike” adını vermişlerdi.
    Mor pahalı bir renkti. MS 1. yüzyılda Roma’da, bir pound Tyrian mor boyası, Romalı bir askerin yıllık maaşının yaklaşık yarısına veya günümüz bir elmas yüzüğün maliyetine eşdeğerdi. Bunun nedeni de elde edilmesinin çok zor olmasıydı. Boyanın kaynağı Akdeniz’ de bulunan yırtıcı deniz salyangozlarının ürettiği bir özsıvıydı. Bu nadir renk tonunun, tarih boyunca en çok rağbet gören ve pahalı renklerden biri olması şaşırtıcı değildir . Sonuçta bir zenginlik ve güç göstergesiydi. Zaman içinde Roma, Mısır ve Pers imparatorluklarında bu renge bir saygı duyulmaya başlandı. Mor renk bu zamanlarda, maneviyatı da temsil etmeye başladı. Onu giyen eski liderler, tanrıların torunları olarak kabul edildi. Kraliçe I. Elizabeth’in Sumptuary Kanunları, kraliyet ailesinin yakın akrabaları dışında kimsenin mor giymesini yasaklar. Bu nedenle mor renk yalnızca kullanıcının zenginliğini değil, aynı zamanda kraliyet statüsünü de yansıtır.
    1856’da August Hoffman adlı bir kimyager, kömür katranından kinin elde edip edemeyeceğini düşündü. Kinin elde etme çalışmalarına 18 yaşındaki William Perkin’ de dahil oldu. Sonuçta Perkin kinin elde edemese de hiç beklemediği bir sonuca ulaştı.
    Bir gün anilin ile çalışmalarını yaparken potasyum bikromat ile tepkimesinden bir çökelti oluştuğunu gördü. Sonrasında bu çökeltinin rengini değiştirmek adına karışıma etanol ekledi. Böylelikle sentetik biçimde mor rengi elde etti. Boyasının patentini aldı ve sentetik bir boyayı ticarileştiren ilk kişi oldu.
    Bunun sonucunda yüzyıllar boyunca ilk kez, mor tekstiller sıradan insanlar için uygun fiyatlı hale geldi. Perkin’ in buluşuyla birlikte mor renk de yavaş yavaş statü sembolü olmaktan çıktı ve herkesin kullandığı bir renge dönüştü.
    Bu başarıdan ilham alan birçok kimyager, organik moleküllerden sentetik boyalar geliştirmeye başladı. Boyanın keşfi sadece moda endüstrisini değiştirmekle kalmadı. Aynı zamanda organik kimya endüstrisinin büyümesini de hızlandırdı.
           Didem Gülce

 

367 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.133532.2622
Euro34.932035.0720
NECDET TEZCAN