• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

Orman Bereketi Mantar Toplayıcıları artıyor

29/09/2023

Vize’mizin havası, suyu, yeşili ve birbirinden farklı güzellikleriyle ön plana çıkan köylerinden olan Kızılağaç köyünde moda yine mantar toplayıcılığı…

     Orman Bereketi olarak kabul edilen ve topraktan adeta fışkıran Bol et Mantarı Kızılağaç ve Kışlacık köylüleri için farklı bir geçim kaynağı haline geldi. Parasal yönden aile bütçelerine büyük destek sağlayan mantar toplayıcılığı günden güne artıyor. Hem zaten mantar işi de başa ekip dikmek gibi bir maliyeti de kapsamıyor. Ayak hizmeti olarak toplanıyor. Az biraz mantardan anlayanlar, doğa yürüyüşü yaparken dahi kazanç elde edebiliyor.

     Kızılağaç köyümüzde Selçuk Kurt arkadaşımız ve Hakan Aliş arkadaşımız mantar işçiliğini tam manası ile yerine getirenler arasında yer alıyor. Yine Kışlacık köyümüzde Hayri Taysım bu işin ustaları olarak göze çarpıyor. Diğer köylerden de mantar toplayıcıları Kızılağaç köyümüze geliyorlar.

     Köyümüzde bakkal işi yaptığım için mantar toplamaya gelen vatandaşlarla daha fazla haşır neşir olabiliyorum. Tabi alış veriş sırasında laf lafı açınca gelen misafirlerin ikametlerini de öğrenebiliyorum. İnanır mısın, Edirne merkezi ve köylerinden, Çerkezköy ve civarından, yine İstanbul’dan dahi özel olarak gelen toplayıcılar oluyor. Bu işi yapan mantar toplayıcıları birbirlerine haber vererek bölgeye akın ediyorlar.

     Kızılağaç Köyü Orman işletme deposundan Sivriler yolu üzerine kadar hemen hemen her yerde bu toplayıcılara rastlamanız mümkün oluyor. Kimi toplayıcılar Panayır iskelesi yolunda, kimileri orman içlerinde amansızca taban teperek mantar bulma peşinde saatlerce dolaşıyor. Ancak yağmuru seven mantar şu sıralar köşe kapmaca oynar gibi toplayıcıları da zorluyor. Örneğin ayın 19’undan 22’sine kadar olan dönemde yoğunlaşan mantar sayısı, yağışların olmaması nedeniyle yerine boşa turlayan yorgun ayaklara bıraktı. Şu sıralar bitti gibi görünen mantar işi, beklenen yağışların gelmesi durumunda Kasım ayına kadar devam eder.

     Bu yıl için toplanan mantarlar için ilk fiyat 100 liradan açıldı. Ancak her zaman olduğu gibi rekabet fiyatları bir günde 120 liraya kadar yükseltti. Ancak ikinci el olarak tabir edilen mantar ise 30 liradan alıcı bulabildi. Tüm toplayıcılara bol ve bereketli kazançlar diliyorum.
                                                                                                    Kızılağaç Köyü / Naif KUZU

210 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.134832.2635
Euro34.937735.0777
NECDET TEZCAN