• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

Milletvekili Gündoğdu; “Orman köylüsü olmadan ormancılığımızın geliştirilmesi mümkün değildir”

08/09/2023

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, orman köylüsünün sorunlarının belirlenmesi ve çözüm önerilerinin tespit edilmesi amacıyla meclis araştırması açılmasını talep etti.

     Orman köylüsünün sorunlarının belirlenmesi ve çözüm önerilerinin tespit edilmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis araştırması açılmasını talep eden Milletvekili Gündoğdu önergesinde şu ifadelere yer verdi;

     “Ülkemizde 7.180 orman içi, 14.027 si orman bitişiği köyünde olmak üzere toplam 21.207 orman köyünde toplam 7-8 milyon civarında nüfus yaşamakta olup, toplam nüfusun % 10’u, kırsal nüfusun ise yaklaşık % 40’ını teşkil etmektedir.

     Orman köylerinin altyapı, sağlık ve eğitim imkanları toplumun diğer kesimlerine nazaran düşük ve yetersizdir.

     Kırsal kesim ve özellikle orman köylerindeki geçim sıkıntıları, eğitim, iletişim ile ulaşımın gelişimi sonucu, son 20 yılda yaşanan göçü, ülkemizde halen uygulanan ekonomik politikalarla durdurmak mümkün değildir.

     Orman köylerine yönelik, özellikle son kırk yılda yürütülen ve anlamlı bir çaba olarak değerlendirilen kırsal kalkınma faaliyetlerinin yetersizliği nedeniyle, göç engellenememiş ve hızlı kentleşmenin olumsuz sonuçları önlenememiştir.

     Bilindiği gibi;

     Anayasa’nın, 169. Maddesiyle “Ormanların korunması ve geliştirilmesi”, 170. Maddesiyle, “Orman köylüsünün korunması”, 171. Maddesiyle de “Kooperatifçiliğin geliştirilmesi” güvence altına alınmıştır.

     Bilinmelidir ki; orman köylüsü korunmadan ormanlarımız korunamaz, orman köylüsü olmadan ormancılığımızın geliştirilmesi mümkün değildir.

     Bu anlayış ve çalışmalar doğrultusunda vakit kaybetmeden yeni politikalar belirlenerek yaşama geçirilmesi önemli bir zorunluluktur.

     Bu doğrultuda;     
     Orman köylüsünün sorunlarının belirlenmesi ve çözüm önerilerinin tespit edilmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis araştırmasına ihtiyaç bulunmaktadır” dedi.- Sevil Demirel

142 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.171532.3004
Euro34.902035.0419
NECDET TEZCAN