• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

TARİHİ KAZILAR İÇİN YENİDEN UMUTLANIYORUZ

28/07/2023

TARİHİ KAZILAR İÇİN YENİDEN UMUTLANIYORUZ

     Vize’de yaklaşık 30 yıldır ertelenen tarihi kazılar için artık gerekli olan bileşenlerin hepsi hazır. Vize’nin önümüzdeki yıllardaki gelişimine yön verecek olan arkeolojik kazılar için girişimler hızlandırılacak.
     1995 yılından buyana gerek üniversitede desteğinin sağlanamaması, gerek kamulaştırmaların yapılamamış olması, gerekse yeterli desteğin verilememesi nedeniyle ertelenen arkeolojik kazılar için artık tüm bileşenler hazır görünüyor. 2000 yıllık tiyatronun bulunduğu Çömlek tepe kazı alanında yapılacak bir kazı için Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölüm ekibinin hazır olması, umutların yeniden yeşermesine neden oldu.
TÜRKİYE TRAKYASI İÇİN BÜYÜK KAYIP
     Vize’de arkeolojik kazılara yeniden başlaması için önemli etkenlerden bir olarak ön plana çıkan çalışma ekibi ile ilgili bilgi alabilmek için Edirne Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaraş ile Vize Anfi Tiyatro kazısı üzerine bir görüşme gerçekleştirdik.
     İçtenlikle gazetemizin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Yaraş, Vize kazısı için ekiplerinin hazır olduğunu ifade ederek, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı;
     “Vize Çömlek tepe bölgesinde yapılacak olan arkeolojik kazılar ile ilgili 7-8 yıldır çalışmalar yürütüyoruz. Bizler için Trakya’nın en önemli yeri olarak ön plana çıkan çalışmalar için kazı ekibimiz ve üniversitemiz tarafından sağlanacak araç, gereç ve ekipmanlarımız hazır. Yalnızca kazılar öncesinde yapılması gereken protokol işlemlerinin tamamlanması gerekiyor. Bu konuda Kırklareli Valiliğimiz, il kültür ve Turizm müdürlüğümüz ve Vize Belediye Başkanlığımız bizlere gereken desteği vermektedir. Protokollerin tamamlanması ile gerekli müracaatları yapacağız.
     Vize’de bir antik kentin ortaya çıkartılması ihtimali bulunuyor. Kazıların gecikmesi Türkiye Trakya’sı için çok büyük bir kayıp. Bölgede yapılacak olan kazılarla Trakların geçmişi ile ilgili önemli sonuçlara ulaşılacaktır” dedi.
     Açıklamasında, arkeolojik alanların geçmişi en iyi geleceğe aktaran alanlar olduğunu ve daha fazla korunması gerektiğini de dile getiren Prof. Dr. Ahmet Yaraş sözlerine şöyle devam etti.
     “Trakya'da arkeolojik tahribatın en çok yaşandığı yer Vize bölgesidir. Buda özellikle kentin İstanbul'a yakınlığından kaynaklanıyor. Organizasyon o kadar büyük ve o kadar kapsamlı ki çok derinlere indiklerini özellikle de Vize ve civarında çok kapsamlı, profesyonelce bu işi yaptıklarına tanık oldum. Bu gerçekten çok üzücü..
     Kültürel mirasa daha fazla sahip çıkılması gerekiyor. Arkeolojik alanlar birer veri bankası gibidir. Oradan bir şekilde bir parçayı kopardığınız zaman, o yerle ilgili eserleri oradan aldıktan sonra sağlam kalmış olsa bile bizim için çok fazla bir önemi kalmış olmuyor. Çünkü biz o buluntularla orayı anlamlandırabiliyoruz. Dolayısıyla böyle bir kaçak kazı her halde kültür mirasına vurulan en büyük darbedir. Biz arkeologlar için de büyük bir trajedidir. Hep birlikte mümkün olduğu kadar bu kültürel mirası korumamız gerekiyor. Dünyada en fazla tümülüsün olduğu coğrafyalardan biri Trakya. Trakya Türkiye'nin arkeolojik açıdan en bakir kalmış yerlerinden bir tanesi. Güneydoğu Anadolu bile buradan çok daha iyi biliniyor" dedi.
VİZE BELEDİYESİ’NDEN TAM DESTEK
     Çömlektepe kazıları ile ilgili görüştüğümüz ve gazetemize açıklamalarda bulunan Vize Belediye Başkanı Ercan Özalp, “Vize’miz için büyük önem taşıyan kazılarla ilgili “bizler belediye olarak hocamız ve ekibine her türlü desteği sağlamaya hazırız. Bununla ilgili önceki dönemlerde kendileriyle protokolde imzalamıştık. Kısacası Vize’mizin geleceği için en önemli adımlardan biri olacak. Belediye olarak bizler bu çalışmaların başlaması için elimizden gelen her türlü desteği sağlayacağız” dedi.
MECLİSİ BAŞKANI KARAKOÇ’TAN TAM DESTEK
     Kısa süre önce ilçemizde gerçekleştirilen Halk ve Muhtarlar Toplantısı'na katılan Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Aydın Karakoç’ta yaptığı konuşmasında Vize’de yapılacak olan arkeolojik kazıların önemine işaret etmişti.
     Kırklareli Valimiz Birol Ekici’yi konu hakkında bilgilendiren Karakoç, Vize’nin uzun yıllardır beklediği arkeolojik kazıların Kırklareli için büyük önem taşıdığını belirterek, gereken desteğin verilmesi gerektiğini ifade etmişti.

 

42 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.207032.3361
Euro34.874135.0138
NECDET TEZCAN