• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

Halk Kütüphanesine görkemli açılış

29/04/2023

Halk Kütüphanesine görkemli açılış

     Avrupa birliği sınır ötesi işbirliği projesi kapsamında kültürel turizm merkezi olarak onarımı yapılan eski kız sanat okulu binasının, eski öğretmenler lokalinin olduğu bölümünde faaliyete geçen ilçe halk kütüphanesinin açılışı yapıldı. Açılışa Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’da katıldı.
     Vize İlçe Halk Kütüphanesi açılış programı 25 Nisan 2023 Salı günü Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Vali Birol Ekici, İl, İlçe Protokolü ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşti. Açılış programı, saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunmasının ardından Vize Kaymakamı Sedat Özdemir, Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Vali Birol Ekici ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcı Özgül Özkan Yavuz’un konuşmaları ile başladı.
Açılış programında kısa bir konuşma gerçekleştiren Kaymakam Sedat Özdemir, katılımcılara ‘hoş geldiniz’ dedikten sonra kendisinin Vize’de yaklaşık bir yıldır görev yaptığını ve açılışı yapılan kütüphanenin mimarının ise Vize’de görev yaptığı süre içerisinde canla başla çalışan Vali Yardımcısı Elif Canan Tuncer olduğunu belirterek, hayırlı olsun temennisinde bulundu.
     Ardından kürsüye gelen Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ise yaptığı konuşmasında Vize’nin tarihi geçmişine işaret ederek detaylı bilgiler paylaştı.,    
  Daha sonra kürsüye gelen Kırklareli Valisi Birol Ekici konuşmasında; “Her yaştan vatandaşımızın yararlanabileceği Halk Kütüphanemizin açılışını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Vize ilçemiz, tarihinin çok eskilere dayanmasıyla sadece ilimizin değil Trakya bölgesinin de önemli merkezlerinden biridir. Bu yapısıyla pek çok kültürel varlığa ev sahipliği yapmakta olan ilçemize bugün bir yenisini daha ekliyoruz. Bu etkinlikler sayesinde kütüphanelerin sadece kitap okunan veya ders çalışılan bir yer olmadığının anlaşılması gibi; bebek bölümü, okul öncesi bölümü gibi özel alanlarla kütüphanelerin yaşam boyu öğrenmeyi destekleyen ve bulundukları yerlerin tarihi ve kültürel hafızası olduğu da belirgin bir hale gelmiştir. Kırklareli’nde dokuzu yerleşik biri gezici olmak üzere on kütüphane ile hizmet verilmektedir. 2022 yılında 36.580 kişi kütüphanelerimizden kitap ödünç almıştır. Bu verilere kendi materyalinden ve kütüphane materyalinden kütüphanede yararlananları da eklediğimizde bunun üç katı bir veriye ulaşıyoruz. Vize ilçemizde de yaklaşık üç bin öğrencimiz Vize İlçe Halk Kütüphanesi aracılığıyla kitaba ulaşmış olacak. “Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında yüz kütüphane” hedefiyle hareket eden Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ülkemize kazandırdığı Vize İlçe Halk Kütüphanesinin tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
     Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Özgül Özkan Yavuz’ da konuşmasında; “Kütüphanelerin, hayatın her alanında bilgi üretilmesine katkı veren, teknolojik ve bilimsel gelişmelerin yakından takip edilmesine imkan sunan, yenilikçi süreçleri destekleyen yapılar haline geldiğini belirterek, Türkiye'nin son 20 yılda çok önemli merhaleler kat ettiğini söyledi.
     Konuşmasının devamında Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Cumhuriyet'in 100'üncü yılında 100 yeni kütüphane açma hedefini gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını ifade eden Bakan Yardımcısı Yavuz, Türkiye'nin artık her alanda öncü ve dünyaya yön veren bir ülke konumunda olduğunu vurguladı. Dil, kültür ve irfanın çok kıymetli hazineler olduğunun altını çizerek, Sayın Cumhurbaşkanımız bize kültürün her alanında milletimizin birikimini sahiplenen, değerlerini yaşatan çalışmaları ön plana çıkarma görevi verdi" diyerek; Bir yandan kültürel mirası ihya ederken diğer yandan da sanatı geliştirmek için çalışmalar yürüttüklerini, gelenek, örf ve adetleri koruyarak yeni nesillere aktardıklarını dile getirdi. Kütüphaneleri "Yaşayan Kütüphane" konseptiyle yapılandırdıklarına dikkati çeken Yavuz konuşmasına söyle devam etti;
     “Kütüphanelerimiz artık vatandaşlarımızın kişisel ve toplumsal ihtiyaçlarına cevap veren, yaşayan kurumlar haline geldi. Kütüphanelerimiz artık hayatın her alanında bilgi üretilmesine katkı veren, teknolojik ve bilimsel gelişmelerin yakından takip edilmesine imkan veren yenilikli süreçleri destekleyen yapılar haline geldi. Kütüphanelerimizi artık, bebeklik döneminden itibaren çocuklarımıza, gençlerimize okuma kültürünün gelişimine katkıda bulunan ilim irfan yuvaları haline geldi. Kütüphanelerimiz artık kültür endüstrilerine, kültürel kalkınmaya destek olacak etkinlikler düzenleyen ayrıcalıklı mekanlar haline geldi." 2023 yılında Bakanlığa bağlı olarak hizmet veren kütüphane sayısının 1269'a ulaştı. 253 halk kütüphanesini yeniden yapılandırdık. 68 halk kütüphanesinde de iyileştirme çalışmaları devam ediyor” dedi.
     Vatandaşların olduğu her yerde kütüphaneler açtıklarını vurgulayan Bakan Yardımcısı Yavuz, "Yerleşik kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan kullanıcılarımız için çağdaş araç ve gereçlerle donatılmış 75 gezici kütüphanemiz var. Ne mutlu bize ki bu 75 kütüphanemiz şu anda deprem bölgesinde, çadır kentlerde, konteynır kentlerde vatandaşımızı, çocuklarımızı, gençlerimizi yalnız bırakmıyor."  diyerek İlçe Halk Kütüphanemizin Kırklareli’ne ve Vize İlçesine hayırlı olması diliyorum diyerek konuşmalarını tamamladı.
     Konuşmaların devamında okunan duanın ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Vali Birol Ekici ve beraberindekiler açılış kurdelasını keserek hizmete giren Vize İlçe Halk Kütüphanesini gezdiler. Kültür ve Turizm Bakanlığının yaşayan kütüphane konsepti ile hayata geçen kütüphanede incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgiler aldılar.
     Daha sonra kütüphanemizin ilk ziyaretçileri olan çocuklarımız ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.- Nihat Demirel
 
756 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.134832.2635
Euro34.937735.0777
NECDET TEZCAN