• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

DUPNİSA MAĞARASI, TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI OLDU..!

19/08/2022

DUPNİSA MAĞARASI, TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI OLDU..!

Trakya'nın turizme açık tek mağarası olan ve binlerce yarasayı barındıran Dupnisa Mağarası, ziyaretçilerini cezbediyor...
Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı Sarpdere köyünde bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Özel İdaresi'nin çalışmaları doğrultusunda 2003'te turizme açılan Dupnisa Mağarası, çok sayıda yarasaya ev sahipliği yapıyor.
Birbirine bağlı iki kat ve üç bölümden oluşan galerinin giriş bölümü olan sulu mağara, yılın her dönemi turizme açık tutulurken, kuru mağara ise yarasaların üremesi amacıyla her yıl 6 ay ziyarete kapatılıyor.
"Doğal klima" olarak adlandırılan mağaranın girişinde sıcaklık 10-12, kuru mağarada ise 15-17 derece arasında değişiyor.
Hava sıcaklıklarının arttığı temmuz ve ağustos aylarında mağarayı ziyaret edenlerin sayısında artış gözleniyor.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ersoy Canbek, AA muhabirine, fiziksel görünümü, konumu ve bilinilirliğiyle öne çıkan Dupnisa mağarasının görülmesi gereken yerlerden olduğunu söyledi.
Canbek, "Mağarada 60 binden fazla yarasa kışı bu alanda geçirmektedir. Yarasaların üreme dönemleri olan 15 Kasım-15 Mayıs arasında turizme kapalı olan mağara, yarasa türleri için bir koruma alanıdır." dedi.
Trakya'nın turizme açık tek mağarası Dupnisa'nın sarkıt ve dikitleriyle de görsel şölen sunduğunu ifade eden Canbek, mağaraya ilginin her geçen gün arttığını kaydetti.
Bulgaristan'dan gelen Nikolata Andrea, mağaranın çok güzel olduğunu ancak yarasalardan biraz korktuklarını söyledi.
Ülkelerinde mağaranın güzelliklerini anlatacaklarını ve tekrar geleceklerini belirten Andrea, "Mağaranın bu kadar güzel olacağını hiç beklemiyorduk. Bu kadar güzel bir mağarayı ilk kez gördüm." dedi.
-Dupnisa'ya nasıl gidilir?
Kırklareli merkezden Dupnisa Mağarası'na gitmek için Istranca Dağları istikametine 58 kilometre katedilmesi gerekiyor. Birçok akarsu ve gölün bulunduğu yolda, sık ağaçların dal ve yaprakları gökyüzünü kaplıyor.   AA
 
272 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
NECDET TEZCAN