• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

Milletvekili Gündoğdu’dan Tarım ve Orman Bakanına soru önergesi

15/07/2022

Milletvekili Gündoğdu’dan Tarım ve Orman Bakanına soru önergesi

     CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kırklareli ve ilçelerinde başlayan arazi toplulaştırma çalışmalarında küçük çiftçinin aksine bölgedeki büyük arazi sahiplerinin taleplerine öncelik verildiği öne sürerek Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye soru önergesi verdi.
     Kırklareli ve ilçelerinde farklı nedenlerden dolayı ekonomik anlamda tarımsal faaliyetlerin sürdürülemediği, parçalanan, dağılan, parseli bozuk şekillerde olan arazilerin; devlet eliyle ya da sahiplerinin talepleri üzerine tarım yapılabilmesi için şekillendirilmesi ve düzenlenmesi ile arazi toplulaştırmalarının başladığını hatırlatan Gündoğdu; “Arazi toplulaştırmaları yapılırken; kamu yararı ve arazi sahiplerinin, çiftçinin, üreticilerin daha akılcı üretim yapmalarını sağlamak en önemli hedef olmalıdır. Çalışmalar sırasında kamu yararının, küçük çiftçinin aksine bölgedeki büyük arazi sahiplerinin ve şirketlerin taleplerine öncelik verilmesi ise asla kabul edilemez” dedi. Gündoğdu soru önergesinde şunlara yer verdi;
     “Kırklareli ili ve ilçelerinde arazi toplulaştırma sürecinde; üreticimizin, çiftçilerimizin üretimlerini, ürün kalitesini artırıcı ve daha fazla gelir elde etmelerini sağlayıcı tedbirler alınmış mıdır, alındıysa neler yapılmaktadır? Arazi toplulaştırma işlemleri sürecinde Kırklareli ilimizde, özellikle Pınarhisar ilçemiz sınırlarında yaşayan çiftçilerimizin üretim, pazarlama güçlerini kaybedecekleri konusundaki kaygıları giderilmiş midir, giderilmediyse bölge çiftçisine, köylüsüne rağmen iş ve işlemlere devam edecek misiniz? Arazi toplulaştırma kararı ve sonrasında Kırklareli ilimizde ve köylerinde verimli arazilerin, tarla ve arsa mülkiyet değişikliği olmakta mıdır, oluyorsa mülkiyet değişimi bölge çitçimizin yararına bir değişim midir? Arazilerin bozulmasının ve parçalanmasının önlenmesi, parçalanmış arazilerde ise tabii özellikleri, kullanım bütünlüğü ve mülkiyet hakları gözetilerek birden fazla arazi parçasının birleştirilip ekonomik, ekolojik ve toplumsal yönden daha işlevsel yeni parsellerin oluşturulması ve bu parsellerin arazi özellikleri ve alanı değerlendirilerek kullanım şekillerinin belirlenmesi ile köy ve arazi gelişim hizmetlerinin sağlanması amacıyla yapılan iş ve işlemlerde mağdur olan çiftçimiz var mıdır, var ise mağduriyetleri nasıl gidereceksiniz?” dedi.
933 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
NECDET TEZCAN