• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

Vize’de Hıdırellez’i Coşkusu

06/05/2022

Vize’de Hıdırellez’i Coşkusu

     Dün gece birçok yerde Hıdırellez ateşleri yandı. Birçok yerde dilekler tutulup yakılan ateşlerin üzerinden atlandı. Bazı yerlerde ev temizliği, üst-baş temizliği yapılarak yiyecek ve içecekler hazırlandı. Kimileri yeşillik alanlarda, kimileri ise günümüz şartlarında cadde ve sokaklarda evlerinin önünde ateşler yakarak bu mevsimlik bayramı kutladı.
     Peki ya bu Hıdırellez coşkusu nedir? Halk arasında kullanılan takvime göre eskiden yıl ikiye ayrılmaktaydı. 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktaydı. Bu yüzden 6 Mayıs Günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı gün anlamına gelir ki, bu da kutlanıp bayram yapılır. Hıdırellez, ülkemizde yaygın bir şekilde kutlanmaktadır. Özellikle kasaba ve köylerde Hıdırellez için önceden hazırlıklar yapılır.
    Bir hikâyeye göre; Hızır ve İlyas, Hükümdarın ordusundaki iki askerdir. Hükümdar bir gün ordusuyla birlikte ölümsüzlük suyunu (Ab-u Hayat) aramaya çıkar. Yolculukta, Hızır ve İlyas diğer askerlerden ayrılırlar. Bir subaşında durup, yemek için kurutulmuş balık çıkarırlar. Tam bu esnada deniz suyu balığa sıçrar, balık canlanır ve suya atlar. Böylece Hızır ve İlyas ölümsüzlük suyunu bulmuş olurlar. Bu sırada bir melek gelir. Hızır ve İlyas’ın kıyamete kadar yaşayacaklarını, fakat Hızır’ın karada, İlyas’ın denizde ihtiyacı olanlara yardım edeceklerini bildirir. Hıdrellez günü yani 6 Mayıs’ta Hızır ve İlyas’ın buluştuklarına, onların buluşmalarıyla ölü tabiatın canlandığına inanılır.- Özlem Sezen
1294 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704
NECDET TEZCAN