• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

MİLLETVEKİLİ VECDİ GÜNDOĞDU; “Vatandaş konutlara ulaşamaz, gençler aile kuramaz hale geldi”

22/04/2022

MİLLETVEKİLİ VECDİ GÜNDOĞDU; “Vatandaş konutlara ulaşamaz, gençler aile kuramaz hale geldi”

     Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle konut ve kira fiyatlarındaki artışla ilgili soru önergesi verdi.
    Gündoğdu’nun soru önergesi şu şekilde:
     “20 yıldır uygulanan bilimsel temellerden uzak akıl dışı ekonomik politikalar her gün yeni bir sorun ile karşılaşmamıza neden oluyor. Vatandaşlarımızın barınma hakkı doğrultusunda Anayasada; “Madde 57 – Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır, ayrıca toplu konut teşebbüslerini destekler.” İfadesi bulunmasına rağmen ilgili Bakanlık olup bitenleri sadece izlemekle yetinmektedir.
     Özellikle son bir yılda enflasyonun kontrolden çıkması, plansız, hatalı yatırım ve teşvik uygulamaları konut ve kira fiyatlarında fahiş fiyat artışlarına neden olmaktadır. Vatandaşlarımız konutlara ulaşamaz, gençlerimiz aile kuramaz hale geldi. Ekonomik sıkıntılardan dolayı kirada oturmak zorunda kalanlar ise fahiş kira zamları karşısında kat malikleriyle Adliye koridorlarına kadar taşınan ciddi sorunlar yaşamaktadır. Merkez Bankası konut fiyat endeksine göre şubat ayında yeni konutlar endeksi yıllık yüzde 102,2, yeni olmayan konutlarda fiyatlar ise yıllık bazda yüzde 95,3 artış göstermiştir.
     Bu doğrultuda;
     1- Anayasa Madde 57 göre “konut ihtiyacını karşılayacak tedbirler alma” açık hükmü doğrultusunda son bir yılda konut ve kira fiyatlarındaki fahiş fiyat artışlarını engelleyecek, düzenleyecek hangi tedbirleri aldınız, aldığınız tedbirler yeterli midir?
     2- Vatandaşlarımızın barınma sorununun çözümü için yeni konut üretimini teşvik eden, yani satın almayı değil de üretimi, arz yanlısı teşvik ve finansal model çalışmanız var mıdır, var ise ne zaman yaşama geçirmeyi planlıyorsunuz?
     3-Toplu Konut İdaresi’nin dar gelirli vatandaşlarımız için kiralık veya sahip olabilecekleri konut sağlanması konusunda çalışması var mıdır, var ise neler yapılacaktır?
     4- Vatandaşlarımızın ucuz konut sahibi olmaları amacıyla kurulan Konut Yapı Kooperatiflerine ucuz veya bedelsiz arsa sağlanması ve kooperatiflerin konut inşaatlarını hızlı bir şekilde bitirmelerine yönelik finansal destekler sağlanması konusunda çalışmanız var mıdır, var ise ne zaman, neler yapacaksınız?”- Nihat Demirel
75 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
NECDET TEZCAN