• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

TREPAŞ’tan ‘kademeli tarife’ açıklaması

21/01/2022

TREPAŞ’tan ‘kademeli tarife’ açıklaması

     Trakya Elektrik Perakende Satış A.Ş. (TREPAŞ), elektrikte kademeli tarife konusunda soru işareti yaratan faturalandırma konusunda bir açıklama yaptı. Açıklamada düşük kademe ve yüksek kademe elektrik kullanımının nasıl faturalandırılacağı konusunda örneklere yer verildi.
     Trakya Elektrik Perakende Satış A.Ş. (TREPAŞ), elektrikte kademeli tarife uygulamasına geçilmesi ile ilgili bir açıklama yaptı.
     Kademeli tarife ve faturalama dönemlerini de içeren vatandaşların aklına gelebilecek soruların cevaplarının yer aldığı açıklamada, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu gereğince Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından dar gelirli vatandaşları korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmak amacıyla 31.12.2021 tarih ve 10707 no’lu kurul kararı ile belirlenen kademeli tarife uygulamasına geçildiği hatırlatıldı.
      TREPAŞ açıklamasında kademeli tarifenin 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandığı belirtilerek; “Kademeli Tarife, bir tüketicinin günlük 5 kWh’e (dahil) kadarki tüketimine ayrı (düşük kademe fiyatı), günlük 5 kWh’in üzerindeki tüketimine ayrı (yüksek kademe fiyatı) tarife uygulanmasıdır. Kademeli tarife, dağıtım şebekesine alçak gerilim (AG) seviyesinden bağlı olan sadece mesken tüketici grubundaki tüketicilere uygulanacaktır. Kademeli tarife birim fiyatları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Ulusal Tarife Tablosunda belirlenerek resmi internet sitesinde yayımlanmaktadır” denildi.
KADEMELİ TARİFE İLE FATURA HESABI NASIL YAPILIYOR?
     Kademeli tarifenin faturalandırılması konusunda örnekler verilen açıklamada, örneğin bir mesken abonesinin faturasındaki ilk endeks okuma tarihinin 01.01.2022, son endeks okuma tarihinin ise 29.01.2022 olduğu, toplam tüketiminin ise 350 kWh olduğu bir durumda, 28 günlük tüketimi toplam 350 kWh’lik toplam tüketime bölünüyor ve 12,50 kWh’lik günlük tüketim miktarı belirleniyor.
      28 günlük kullanım 5 kWh’lik sınır miktarı ile çarpılıp elde edilen 140 kWh’lik kısım düşük kademe birim fiyatından, 111,25 TL olarak belirleniyor.
     350 kWh olan toplam tüketimden 140 kWh’lik miktar çıkarıldığında 210 kWh’lik kısmı olan 283,25 TL ise yüksek kademe birim fiyatından olmak üzere, dağıtım bedeli ve diğer vergilerle toplam 624,86 TL şekilde faturalandırılıyor.
     TREPAŞ’tan yapılan açıklamada ayrıca; “Tüketim ve faturalama dönemi içerisinde farklı iki tarife dönemi varsa (Aralık-2021 ile Ocak-2022 gibi) tüketimler mevzuat gereği kıst hesabı yapılarak EPDK tarafından açıklanan ilgili dönemlere ait birim fiyatlar ile hesaplanıp faturalandırılacaktır. Tüm tüketimin yeni açıklanan fiyatlar ile faturalandırılması söz konusu değildir. Faturalarınızın doğruluğunu, aşağıdaki linkten erişim sağlayabileceğiniz EPDK’nın resmi internet sitesinde yer alan “fatura hesaplama modülü”nden kontrol edebilirsiniz” denildi.
150 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.382232.5119
Euro34.402534.5404
NECDET TEZCAN