• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

Çiğ İnek Sütü Kaliteye Göre Sınıflandırılacak

22/10/2021

Çiğ İnek Sütü Kaliteye Göre Sınıflandırılacak

     Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2022 yılından itibaren tüm ülke genelinde uygulanmaya başlayacak olan Çiğ inek sütü kalite uygulaması ile açıklayıcı bilgiler yayınladı.
  Daha önceden 3 ilde uygulanan ve başarıya ulaşan uygulama ile ilgili üreticilerin bilgilendirildiği açıklamada şu bilgilere yer verildi.
     “Bilindiği üzere Çiğ inek sütünün bileşimindeki yağ ve protein değerlerine göre sınıflandırılmasına ilişkin usul ve esasları içeren 'Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ' (No: 2019/64) 25 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ, 2020-2021 yıllarında üç ilde uygulanmış, çiğ süt üretimindeki kalitenin arttırılması ve üretici gelirlerinin yükseltilmesindeki başarısı sebebiyle, Tebliğin Bakanlığımız tarafından 2022 yılından itibaren tüm ülkede uygulanacağı duyurulmuştur.
     Tebliğ kapsamındaki sınıflandırılmaya tabi tutulan çiğ inek sütü; Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği hükümlerine uygun olması istenilecektir.
     Söz konusu şartları sağlayan çiğ inek sütü, protein ve yağ değerlerine göre sınıflandırılacaktır;
     Bu kapsamda çiğ sütün kalite (yağ, protein) analizlerin yapılmasına ilişkin Bakanlığımız ve Merkez Süt Üreticileri Birliği arasında protokol imzalanmıştır. Protokol çerçevesinde Süt Birliğine üye olan üreticilerin ürettikleri sütlerden, işletme bazında; güğümden, soğutma tankından, süt toplama merkezlerine döküm öncesi güğümden veya çiğ süt ön kabul kazanından usulüne uygun, Müdürlüğümüz teknik personelin gözetiminde Süt Birliği personeli tarafından numune alınacaktır. İşletme bazında alınan çiğ süt numuneleri,  Bakanlığımızca belirlenen Laboratuvarlarda yağ ve protein değerleri açısından analiz edilerek sonuçlar tebliğ doğrultusunda değerlendirilecektir.
Öncelikle 24/10/2021 tarihine kadar süt üreticileri birliğine üye olan ve çiğ süt analizi yaptırmak isteyen üreticilerimizin Kırklareli Süt Üreticileri Birliğine yazılı olarak müracaat etmeleri gerekmektedir” denildi.
 
409 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704
NECDET TEZCAN