• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

Erker: Vize’deki maden ocakları nedeniyle köylüler zarar görüyor

15/10/2021

Erker: Vize’deki maden ocakları nedeniyle köylüler zarar görüyor

     Okçular Köyü’nde, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü mevcut maden ocağında kapasite artışına gitmek isterken, bölge halkı yeni saha açılmasını istemiyor.
      Konuyla ilgili açıklamada bulunan Vize İnsan Doğa Yaşam Derneği Başkanı Alpar Erker, yeni açılacak maden ocaklarının bölgenin bitki örtüsü ve ekosistemine, tarıma ve hayvancılığa zarar vererek bölgeye yıkım getireceğini belirterek şu açıklamalarda bulundu;  
YILDA 120 PATLATMA YAPILMASI PLANLANIYOR
     Meşe ve gürgen ağaçlarının yoğunlukta olduğu ilçemize bağlı Okçular Köyü’nde, iki adet aktif maden ocağı bulunuyor. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından faaliyette bulunan granit ocağı işletmesi ile kırma-eleme tesisinde kapasite artışına gidilmek isteniyor. Genişletme çalışmasının yapılması planlanan 22,39 hektarlık alan içerisinde çok sayıda meşe ve gürgen ağaçları yer alıyor. Genişletilmesi istenen alanda, ayda 12, yılda ise 120 patlatmanın yapılması planlanıyor. Üretilecek malzemenin tamamının ise Çerkezköy-Kapıkule Demiryolu Yapım Projesi’nde kullanılması bekleniyor.
10 MADEN VE TAŞ OCAĞI FAALİYET GÖSTERİYOR
     Maden ve taş ocaklarının bölgenin kanayan yarası haline geldiğini belirten Vize İnsan Doğa Yaşam Derneği Başkanı Alpar Erker, sadece Vize ilçesinde yaklaşık 10 maden ve taş ocağının faaliyet gösterdiğini belirtti. Erker, bölgede yeni maden sahalarının açılmak istendiğini ancak, bölge halkı, STK’lar, belediye ve çevre dernekleri tarafından Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne yapılan itirazlar ve mahkemenin vermiş olduğu kararlarla en az dokuz ocağın faaliyete geçmesinin önüne geçildiğini kaydetti. Erker, maden ve taş ocaklarına karşı mücadele edildiğini ancak, en son Okçular Köyü’ndeki maden ocağında genişletme çalışmaları yapılması için ÇED raporu hazırlandığını söyledi.
‘ORMANLIK ALAN YOK OLACAK’
     Açılmak istenen ocağın ağaçlık alanının ortasında kaldığını ifade eden Erker, “Ocağın faaliyete geçmesi durumunda çok sayıda ağaç kesilmek zorunda kalacak. Bölgede ormanlık alan ne yazık ki, yok olacak. Maden ve taş ocakları bölgeyi kuşatmış, ele geçirmiş durumda. Bölgede maden ocağı yapılaşması söz konusu. Bölgenin bitki örtüsü ve ekosistemine hiç bakılmıyor. Maden ocakları orada doğal yaşama ve bölge halkının yaşamına zarar veriyor. Devlet Demiryolları’nın hat yapımı için malzemeye ihtiyacı var. Ama bölgede halkının da sağlıklı yaşamaya ihtiyacı var. Halkımız yaşanan durumdan rahatsız” dedi.
‘MADENLERİN TARIMA VE HAYVANCILIĞA ZARARI ÇOK BÜYÜK’
     Maden ocakları nedeniyle bölge halkının büyük ekonomik kayıplar yaşadığını ve yeni sahaların açılmasını istemediklerini belirten Alpar Erker, “Maden ocaklarının, tarıma ve hayvancılığa zararı çok büyük oldu. Bölgede faaliyet gösteren ocaklar nedeniyle verimler yarı yarıya düştü. Hatta nohut ekimi yapan bir üreticimiz, hiç verim alamadı. Bölge insanı hayvanlarını otlatmak için çıkartıyorlardı ancak maden ocakları nedeniyle, çıkartamaz hale geldi. Maden ve taş ocağının yanında, çiftçilik ve hayvancılık olmaz. Orman köylüsünün, ormanı kullanma kapasitesi her geçen gün düşüyor. Enerjiye ve taşa ihtiyaç var. Ama bunlar yapılırken o bölgede yaşayan yerel halkın yaşamına zarar verilmemeli” şeklinde konuştu.
YENİ MADEN SAHALARI BÖLGEYE YIKIM GETİRİR
     Okçular Köyü’nde iki tane maden ocağının aktif şekilde çalıştığını ifade eden Erker, yeni açılacak sahaların bölgeye yıkım getireceğini ifade ederek, şunları söyledi: “Maden ve taş ocaklarının Trakya’da ve bölgemizde faaliyet göstermesine karşıyız. Bunların ruhsatlarının derhal iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.- Nihat Demirel
 
184 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
NECDET TEZCAN