• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

ÜRETİCİMİZ GİRDİ MALİYETLERİ YÜZÜNDEN ZOR DURUMDA

15/10/2021

ÜRETİCİMİZ GİRDİ MALİYETLERİ YÜZÜNDEN ZOR DURUMDA

     Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Babaeski ilçesinde yapıldı. Toplantının ana gündemi gübre fiyatları oldu.
    Kırklareli Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ekim ayı toplantısı yapıldı. Toplantıya Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, Başkan Yardımcısı Şahin Arslan, üyeler Mustafa Şener Birgün, Nurettin Kenar, İsmail Hakkı Bodur, Murat Ermiş, Emir Han Ünsur katıldı.
     Toplantıda, çiftçilerin fiyat artışlarına rağmen üretimden vazgeçmediği ifade edilirken, ancak fiyat artışları nedeniyle “ya gübresiz ekim yapacağız ya da daha az gübre kullanacağız“ serzenişinde bulunularak şu bilgilere yer verildi;
GÜBREYE AYLIK VE YILLIK DEĞİL, GÜNLÜK ZAM YAPILIYOR
     “İçinde bulunduğumuz Ekim ayı ve Kasım ayları süresince gelecek sezonun Hububat, Kanola ekimleri yapılacak. Çiftçilerimiz tarlalarını hazırlamaya başladı. Ancak tam bu ekim döneminde üreticilerimizin temel girdilerinden olan özellikle gübrede aylık veya yıllık değil günlük zam yapılıyor.
    Çiftçilerimiz adeta günlük döviz kurunu takip eder gibi gübre, tarım ilacı ve yem fiyatlarını endişeyle takip ediyor. Son bir yılda dur durak bilmeyen ve yeniden tırmanışa geçen girdi fiyatları dövizdeki artışa bağlı olarak sürekli artarken en son geldiğimiz noktada Gübrede %150, Zirai İlaçlarda %75, Tohumda %60, Elektrik maliyetinde %60, Hayvan yeminde %63 e varan artışlar oldu. Bu tablo karşısında üreticilerimiz “ya gübresiz ekim yapacağız ya da daha az gübre kullanacağız“ diyerek kara kara düşünüyor.
     Bu durum da gelecek yılın ürün verimliliğine ve rekolte düşüklüğüne sebep olacaktır. Girdi fiyatları artarken ürünlerin fiyatları aynı oranda artmadığı için çiftçilerimiz para kazanamadığından yarını göremiyor ne üreteceğini bilemiyor zarar ediyor. Zarar eden çiftçilerimiz üretimi azaltıyor veya tamamen çiftçiliği bırakıyor.
ÇİFTÇİ HAKKININ VERİLMESİNİ BEKLİYOR
     Girdi fiyatları mutlaka düşürülmeli, girdiler üzerindeki vergiler kaldırılmalıdır ki çiftçilerimiz en azından 1 kg Buğday ile 1 kg Gübre alabilsin. Bütün zorluklara rağmen üretime devam eden çiftçilerimiz yetiştirdikleri ürünlerini değerinde satmak isterken birçok ürünün ithalatında gümrük vergisi sıfırlandığı için yapılan ithalatta çiftçilerimiz büyük zarara uğratıldığı gibi, Ekim ayına girdik 2021 yılı ürünlerinde tarım destekleri henüz açıklanmadı. Ne zaman açıklanacağı da bilinmiyor büyük bir belirsizlik devam ediyor. Çiftçilerimiz ekim yaptı, hasat etti ürününü sattı ama hala ne kadar destek alacağı belli olmadığı gibi geç açıklanan ve geç ödenen desteklerin çiftçilerimizin işlerindeki çalışma motivasyonunu bozmaktan başka ne kadar faydası oluyor. Çiftçilerimiz ayrıcalık ve kayrılmak istemiyor hakkının verilmesini bekliyor. Ödenmeyen desteklerin acilen ödenmesini, 2021 üretim yılına ait desteklerin bir an önce açıklanıp ödenmesini talep ediyoruz.
     Bizler zaman zaman çiftçilerimizin, sektörün sorunlarını çeşitli platformlarda gündeme getiriyoruz. Ancak çözüm mercii Tarım Bakanlığımızdır. Geçmiş yıllarda görev yapan birçok Tarım Bakanımız; “Gönlümden geçen çiftçi tohumu ekmeden ürünün fiyatını, alacağı desteği bilsin, gönlümden geçen daha çok destek vermek ama ülkemizin kaynakları sınırlı” açıklaması yapar. Ama ne yazık ki şimdiye kadar hiçbir bakan gönlünden geçeni yapamadı” denildi.- Nihat Demirel
151 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
NECDET TEZCAN