• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

HAVA SALDIRISI ANONSU TEDİRGİNLİK YARATTI

15/10/2021

HAVA SALDIRISI ANONSU TEDİRGİNLİK YARATTI

      İlçemizde merkezi ses yayın sisteminden yapılan ‘hava saldırısı’ anonsu, deneme anonsu olduğunu duymayan vatandaşlar arasında kısa süreli paniğe neden oldu.
     Ses yayın sistemlerinden duyulan ve birkaç saniye süren düz siren sesinin ardından yapılan anonsta; “Dikkat! Dikkat! İlimiz ve ilçeleri için hava saldırı ihtimalini bildiren sarı ikaz belirtisidir. Sığınağa gitmek için hazırlanın” uyarısı yapıldı. Anonslar farklı zamanlarda farklı yerlerde tekrarlandı.
YAPILAN DUYURU RAHATLATTI
     Öte yandan, vatandaşları kısa süreli paniğe sevk eden uyarının test amaçlı yapıldığı açıklandı. Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından gazetelere “İkaz ve Alarm Sistemi işlemleri” adı altında bir bilgi notu gönderildi. Kırklareli ilinde kurulan siren sisteminin kurulum sonrası denemeleri ve geçici kabul muayeneleri kapsamında 4 Ekim - 15 Kasım 2021 tarihleri arasında saha testleri yapılacağı belirtilen bilgi notunda, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı uygulaması detaylı bir şekilde açıklandı. Vatandaşların bilgilenmesi amacıyla yapılan açıklama şöyle;
     “Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, 7126 sayılı Sivil Savunma Kanunun kendisine verdiği can ve mal kaybını en aza indirme amacı doğrultusunda; düşman hava saldırıları ile radyoaktif serpinti tehlikesine karşı Ülke çapında Haber Alma ve Yayma, İkaz ve Alarm Sistemini kurma görevine istinaden bir çalışma başlatmıştır. Öncelikle Haber Alma ve Yayma Sistemi günümüz teknolojisi kullanılarak yeniden oluşturulmuştur. Daha sonra Zonguldak’tan başlayarak Kilis, Gaziantep ve Hatay illeriyle devam eden ikaz ve alarm (siren) sistemi kurulumu projesi, "Kırklareli, Sinop ve Iğdır İllerinde İkaz ve Alarm (Siren) Sistemi Mal Alım İşi Sözleşmesi" gereğince günümüz ihtiyaçları ve teknolojisi doğrultusunda yürütülmektedir.
     Bu kapsamda AFAD ve ASELSAN arasında akdedilen "Kırklareli, Sinop ve Iğdır İllerinde İkaz ve Alarm (Siren) Sistemi Mal Alım İşi Sözleşmesi" ile adı geçen illerde siren sistemi kurulum çalışmaları tamamlanmış, Kırklareli ilinde kurulan siren sisteminin kurulum sonrası denemeleri ve geçici kabul muayeneleri kapsamında 4 Ekim - 15 Kasım 2021 tarihleri arasında saha testleri yapılacaktır.
Belirtilen tarih aralığında gün boyunca yapılacak testlerin büyük bir bölümü düşük ses seviyesinde yapılacaktır. Ancak, testlerde siren sistemi birkaç defa maksimum ses seviyelerinde toplu olarak çaldırılacaktır.
     Kabul muayeneleri sırasında, halkın ikaz ve alarm seslerini tanıması için bu testler bir fırsata dönüştürülmelidir. Bu nedenle yapılacak duyurularda ve ilanlarda siren seslerinin ne anlama geldiği ve bu sesleri duyunca neler yapılması gerektiği anlatılarak doğal ortamda gerçek bir sivil savunma eğitimi verilmiş olacaktır.
     Bu bağlamda halkın eğitimi amacıyla aşağıda anlatılan hususların halka ulaştırılması çok yararlı olacaktır. Bu siren sisteminin;
  • Düşman hava saldırıları ve KBRN tehlikeleri ile afet ve acil durumlara ilişkin tehlike haberlerini; alarm işaretleri ve anons yayınları olarak halka duyurmak için kurdurulduğu,
 
Tehlike haberlerinin;
  • Siren sesiyle birlikte; radyo ve televizyondan, belediye ses yayın sisteminden, merkezi ezan sisteminden de yayımlanacağı,
  • Cep telefonlarına Kısa Mesaj (SMS) ve Mobil Uygulama (eAFAD) üzerinden bildirim geleceği,
  • Sosyal medyadan duyurulacağı anlatılmalıdır.
 
     Ayrıca sistemden yapılacak anonslar anlaşılamadığı veya duyulamadığı zaman ikaz ve alarm işaretlerinin ne anlama geldiği ve bu işaretler duyulduğunda neler yapılacağı anlatılmalıdır.
İKAZ VE ALARM İŞARETLERİ
     Günümüz sirenlerinde hem anons yapılabilmekte hem de anlamları önceden bilinen ikaz ve alarm işaretleri verilebilmektedir. Ülkemizde kullanılmakta olan İkaz ve Alarm işaretleri 4’e ayrılır:
  • Sarı İkaz
  • Kırmızı Alarm
  • Siyah Alarm (KBRN Alarmı)
  • Beyaz (Tehlike Geçti) İkaz
SARI İKAZ
Hava saldırısı ihtimali olduğunu işaret eden sarı ikaz, 3 dakika süreli düz siren sesi ile duyurulur.
Bu ikaz duyulunca;
Kapalı alanda bulunanlar; bina içindeki gaz, elektrik, su ana anahtarları kapatılmalıdır. Yanan ocak, soba gibi şeyler söndürülmelidir. Açık kapı ve pencereler kapatılıp, perdeler çekilmelidir. Sığınak veya sığınma yeri hazır bulundurulmalıdır. Kapalı kaplar içindeki yiyecek ve içecekler sığınağa/sığınma yerine götürülmelidir.
Varsa maske, ilk yardım çantası yoksa gazlı bez, steril pansuman, hazır pansuman, ilaçlı bant ve lüzumlu ilaçlar gibi ilk yardım malzemesi, pilli veya transistorlu radyo, el feneri, gemici feneri, gaz ocağı, mevsime göre palto, manto, pardösü ve diğer giyecekler gibi eşyalarla tabak, bardak, çatal, kaşık, içme ve kullanma suyu ve diğer ihtiyaçlar daha önceden sığınak yerinde hazırlanmamışsa sığınağa taşınmalıdır. Bu hazırlıklar bir kaç gün sığınakta kalınacağı varsayarak yapılmalıdır.
Dışarıda açıkta bulunanlar; yakındaysa evine veya iş yerine gitmelidirler. Evine veya iş yerine yakın olmayanlar; gerektiğinde saklanmak için yakındaki genel sığınaklara, sığınma yerlerine veya yeraltı geçitleri, dehlizler, sağlam pasajlar, bodrumlar, duvar dipleri, çukurlar gibi sığınılmaya elverişli yerlerin yakınlarına gitmelidirler.
Araçta bulunanlar; yakındaysa evine veya iş yerine gitmelidirler. Evine veya iş yerine yakın olmayanlar, şehir dışına çıkmalıdırlar veya aracı terk ederek açıktaki gibi davranmalıdırlar.
KIRMIZI ALARM
Hava saldırısı tehlikesi olduğunu işaret eden kırmızı alarm, 3 dakika süren yükselip alçalan dalgalı siren sesi ile duyurulur.
Bu alarm duyulunca;
Kapalı alanda bulunanlar; Sarı alarm sırasında eksik kalanları tamamlamalı ve gerekli olan malzemeleri de yanınıza alarak derhal sığınak yerine gitmelidirler. Tehlike geçti ikazı verilinceye kadar sakin bir şekilde sığınakta beklemelidirler. Sığınakta gaz, radyasyon, yangın tehlikesi oluşursa; maske takılarak sığınak amiri gözetiminde yeni sığınağa gidilmelidir.
Dışarıda açıkta bulunanlar; hemen en yakın genel sığınaklara, sığınma yerlerine veya yeraltı geçitleri, dehlizler, sağlam pasajlar, bodrumlar, duvar dipleri, çukurlar gibi sığınılmaya elverişli yerlere girmeli ve tehlike geçti ikazına kadar sükûnetle beklemelidirler.
Araçta bulunanlar; en elverişli yerde aracı terk etmeli ve açıktaki gibi hareket etmelidirler.
SİYAH ALARM (KBRN ALARMI)
Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer saldırı tehlikesini işaret eden bu alarm ise 3 dakika süreli kesikli siren sesi ile duyurulur.
Bu alarm duyulunca;
Kapalı alanda bulunanlar; Anonslar ve/veya basın yayın araçları ile tehlikenin türü öğrenilmelidir. Radyoaktif tehlike varsa derhal sığınağa girilir. Kimyasal tehlike varsa, hemen üst katlardaki sığınma yerine girilir. Konutların ve işyerlerinin iç kısımlarında penceresi az ve korunmaya elverişli bir bölümü sığınma yeri olarak seçilmelidir. İçeriye gaz sızmasını önlemek için kapı ve pencere gibi yerlerin çevresi ve aralıklarını bant macun veya çamaşır suyuna batırılmış bezlerle kapatılmalıdır. Ağız ve burun ıslatılmış bez arasına konulmuş ıslak pamukla maskelenmelidir. İlk yardım malzemeleri, depolanmış su ve temiz bezler alınarak sığınma yerinde tehlike geçti haberine kadar sükûnetle beklenmelidir.
Dışarıda açıkta bulunanlar; En yakın kapalı yere girilmelidir. Ancak kapalı yere girilmeden önce, gaz bulaşmış olabileceği ihtimaline karşı, elbiseler yıkanmalı veya değiştirilmeli ve mümkünse bir naylon torbaya konulmalıdır. Vücudun açıkta kalan yerleri bol su ile yıkanmalıdır. Su yoksa temiz bir bezle bulaşan yerler sürtmeden emdirilerek temizlenmelidir. Kimyasal gaza maruz kalmış kişide nefes alma zorluğu, baş dönmesi, kusma, kızarıklık ve gözlerde yanma, şişme görüldüğünde, yine bol su ile bu bölgeler yıkanmalıdır. Kişi sıcak tutulmalı, fazla hareket ettirilmemelidir. En kısa zamanda tedavi merkezlerine ulaştırmaya çalışmalıdır. Kirlenmiş araç ve gereçler deterjanlı su veya çamaşır suyu ile temizlenmeli mümkünse kullanılmamalıdır.
Araçta bulunanlar; En elverişli yerde durularak “açıkta bulunanlar” gibi hareket edilir. Dışarıda emin bir yer yoksa aracın kapı ve pencereleri ile havalandırması kapatılmalı, vücudun açıkta kalan yerleri örtülmeli ve araçta kalınmalıdır. Zaman varsa ve mümkünse eve veya iş yerine gidilmelidir. Mümkün değilse rüzgârın aksi yönde şehir dışına çıkılmalıdır.
BEYAZ İKAZ
Tehlike geçti ikazının işareti, radyo, televizyon, hoparlör, megafon gibi araçlarla duyurulur. Bu haber duyulunca sığınılan yerden çıkarak normal yaşanılan yerlere dönülmeli, yardıma muhtaç olanlar varsa yardım edilmelidir” denildi.- Nihat Demirel
357 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
NECDET TEZCAN