• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

Borç yapılandırma için son gün yaklaşıyor

24/09/2021

Borç yapılandırma için son gün yaklaşıyor

     Ülke genelinde milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren vergi ve ceza borçlarına yönelik 'borç yapılandırma' için son günler... Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kırklareli İl Müdürlüğü, 7326 sayılı yapılandırma kanunundan yararlanmak isteyen yurttaşlara uyarılarda bulundu.
     Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren ve ceza borçlarına yönelik borç yapılandırma için son gün yaklaşıyor. Ağustos ayı sonunda bitmesi gereken ve daha sonra başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri birer ay ötelenen yapılandırmada, vergi dairelerine, gümrük müdürlüklerine, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK), belediyelere ve alacakları yapılandırılan çok sayıda idareye başvurular, 30 Eylül 2021 Perşembe gününe kadar yapılabilecek. Açıklamada şu bilgilere yer verildi;
     “Bazı Alacakların Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunla Vatandaşlarımızın kamuya olan borçlarına ilişkin yapılandırılmaya gidilmiştir.
HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILIYOR
     Vatandaşlarımızın Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçların yapılandırılmasına başlanmıştır. 30.04.2021’den önceki (bu tarih dahil) döneme ait Kurum alacakları bu kapsamdadır. Yapılandırmanın kapsamında; Sigorta primi, Genel Sağlık Sigortası primi, İşsizlik sigortası primi, Sosyal güvenlik destek primi, Ödeme imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, 30.04.2021 tarihinden önce (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, Yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar, 6183/48 inci maddesi kapsamında taksitlendirilen alacaklar yer almaktadır.
     Ayrıca Bağ-kur (4/b) sigortalıları borçlarını Yapılandırma Kanunu kapsamında ödememeleri halinde 30/04/2021 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri dondurularak, prim borçları silinecektir. Sigortalılıkları 01.05.2021 tarihinden itibaren yeniden başlatılacaktır.
TAKSİTLER NASIL OLACAK
     Yapılandırma kapsamındaki alacaklar, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Değişim Oranı ile güncellenecektir. Peşin ödemelerde, hesaplanan Yİ-ÜFE’nin %90’ı, 2 taksitle ödemede ise %50’si silinecektir.
     Yapılandırmadan yararlanmak için 30.09.2021 tarihine kadar başvuruda bulunmak ve ilk taksiti en son 30.11.2021’e kadar ödemek gerekmektedir. Borçlar ikişer aylık dönemlerde; 6,9,12 ve 18 taksitte ödenebilecektir. Yapılandırmanın devamı için ilk iki taksitin süresinde ödenmesi zorunludur.
2021/Nisan ayı ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerinin 31.12.2021 tarihine kadar ödenmesi halinde, gecikme cevazı ve gecikme zammı silinecek ve bu kapsamdakiler kanunun yayımı tarihinden itibaren de 60 gün ve daha fazla süreye ilişkin prim borçları olmaması halinde 31.12.2021 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir.
     GSS sigortalısı olanlardan daha önce hiç gelir testi yaptırmamış olanların 30.11.2021’e kadar gelir testine başvurması halinde, GSS prim borcu, gelir testi sonucuna göre ilk tescil başlangıç tarihine göre güncellenecektir. Gelir testi sonucunda hane içindeki geliri asgari ücretin 1/3’den az olduğu tespit edilenlerin borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecektir.
      Emekliliğe hak kazanmış ancak prim borcundan dolayı emekli olamayan bir kısım sigortalıların kredi kullanmalarına imkan tanıyan işbirliği protokolü Kurumumuz ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş, Türkiye Halk Bankası A.Ş ve Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O arasında imzalanmıştır. Sigortalılar, uygun koşullarda kredi kullanarak emekli olabilir.
BAŞVURULAR NASIL YAPILIYOR
     · İşverenler, E-sigorta kanalıyla, şahsen veya posta yoluyla ilgili SGIM/SGM’ye,
     · 4B’liler (BAĞ-KUR), E-Devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla herhangi bir SGIM/SGM’ye,
     · Primlerini kendi ödeyenler, E-Devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla dosyalarının olduğu yerdeki SGIM/SGM’ye,
     · Kamu idarelerinin (4C) borçları için, E-sigorta kanalıyla, elden veya posta yoluyla Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Primler Daire Başkanlığı’na
     · Kamu idarelerinin idari para cezaları için E-sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla işyerinin bağlı bulunduğu SGIM/SGM’ye, 30 Eylül 2021 tarihine kadar yapılabilir.
     Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.- Nihat Demirel
518 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173
NECDET TEZCAN