• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

BULGARİSTAN – TÜRKİYE SINIR ÖTESİ BÖLGESİ ORMAN YANGINLARINA DAHA DİRENÇLİ BÖLGEYE DÖNÜŞÜYOR

16/07/2021

BULGARİSTAN – TÜRKİYE SINIR ÖTESİ BÖLGESİ ORMAN YANGINLARINA DAHA DİRENÇLİ BÖLGEYE DÖNÜŞÜYOR

     Avrupa Birliğinin desteği ile Vize Orman İşletme Müdürlüğü Orman Yangınları İzleme ve Önleme Merkezi kurdu.
     Avrupa Birliği Başkanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında uygulanan “Avrupa Yöntemiyle Sınır Ötesi Bölgesinde Yangınların Önlenmesi Projesi” ile Vize orman işletme müdürlüğün bünyesinde Orman Yangınları izleme ve önleme koordinasyon merkezi oluşturuldu.
     Vize Orman İşletme Müdürlüğü ve Bulgaristan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa olarak yürütülen proje 24 ay süreyle uygulanıp, 23 Temmuz 2021 tarihinde sona erecek olan proje kapsamında sınırın her iki tarafında orman yangınları ve felaketlere karşı korumanın önlemi ve hazırlıklı olma ile ilgili araştırmalar yapılarak rapor hazırlandı. Bununla birlikte proje kapsamında Bulgaristanın Tsarevo, Lozenets ve Ahtopol kasabalarında Erken Uyarı sistemi kurulmuş, Türkiye tarafında ise Orman Yangınları izleme ve önleme koordinasyon merkezi oluşturuldu.
     Bunun yanı sıra, 24 Temmuz 2019 yılında Bulgaristan’ın İçişleri Bakanlığı ortaklığında uygulanması başlanmış olan Yangın Önleme proje kapsamında bölgedeki orman yangını önleme tedbirlerinin geliştirilmesi ve buna yönelik Vize ve Kırklareli’nde termal kamera, IP kamera gibi ekipmanların temini yapılmış, Babatepe ve Sivridikme yangın gözetim kulelerine IP kameralar takıldı. Ayrıca, Vize Orman İşletme Müdürlüğünden bölgedeki orman yangınların erkenden tespiti ve izlenmesini aynı zamanda hızlı müdahaleye imkan sağlayacak olan termal kameralı Drone alımı da gerçekleştirildi.
     Yine proje çerçevesinde Avrupa Birliğin desteği ile yangına müdahale için ihtiyaç duyulan taşıt araçları alındı. Alınan araçlardan Ford Tourneo Custom marka araç, Orman yangınları mobil koordinasyon merkezi olarak kullanılacak. 4x4 Ford Ranger marka araç ise özel yangın müdahale kiti ile temin edilmiş ve sınır ötesi orman yangın durumlarda ilk müdahale için kullanılacak.
     Vize orman işletme müdürlüğü tarafından 8 ve 9 temmuz tarihlerinde proje ortağı olan Bulgaristanın İçişleri Bakanlığın uzmanlarıyla Vize Göztepe Yangın gözetim alanında orman yangını tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikata Vize kaymakamı Elif Canan TUNCER’de katılarak, proje kapsamında yapılan yatırımları yerinde inceledi. Tatbikat esnasında proje çerçevesinde satın alınan araçlar ve koordinasyon merkezi de faaliyete alındı.
     Projenin sonunda Vize Yangın izleme ve koordinasyon merkezin aktif olarak işlemesi ve Kırklareli ilinde ve Bulgaristan’ın Burgas bölgesinde faaliyette olan sınırın her iki tarafındaki yetkili kurumlar, yapılar ve ekipler arasında afet ve acil durum esnasındaki koordinasyon düzeyin artmış olması bekleniyor.
Vize Orman İşletme Müdürlüğü ve Bulgaristan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa olarak yürütülen proje 24 Temmuz 2019 – 23 Temmuz 2021 tarihleri arasında, 24 ay süreyle uygulanacaktır. Projenin toplam tutarı 581.524,57 EUR olup %75 Avrupa Birliği bütçesinden, kalan %15 ise katılımcı ülkelerin bütçelerinden karşılanıyor.- Özlem Sezen
98 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
NECDET TEZCAN