• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

‘Kademeli normalleşme’ başladı

21/05/2021

‘Kademeli normalleşme’ başladı

    1 Haziran’a kadar sürecek ‘kademeli normalleşme’ dönemi başladı. 21:00-05:00 saatleri arası sokağa çıkma kısıtlamasının devam edeceği 15 günlük süreçte 18 yaş altındakiler ile iki doz aşı yaptırmış olan 65 yaş üzeri vatandaşlar için gündüz sokağa çıkma kısıtlaması olmayacak. 1 Haziran’a kadar düğün, nişan, kına gibi etkinlikler düzenlenemeyecek.
     Koronavirüs salgınında Mart ayında uygulanan ancak ‘tam kapanmayla’ sonuçlanan ‘kademeli normalleşme’ dönemi bugünden itibaren yeniden başlıyor.
     1 Haziran Salı günü saat 05.00'e kadar sürecek kademeli normalleşme döneminde hafta içi 21.00-05.00, hafta sonları ise Cuma 21.00'den Pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.
İKİ DOZ AŞI YAPTIRAN KISITLAMADAN MUAF
     Kademeli normalleşme döneminde 18 yaş altındakiler ile iki doz aşı yaptırmış olmak şartıyla 65 yaş üzeri vatandaşlara da serbestlik geldi. 65 yaş ve üzeri vatandaşlardan iki doz Kovid-19 aşısını yaptırmış olanlar ile 18 yaş altındakiler için sokağa çıkma kısıtlaması olmayacak. Hakkı olmasına rağmen Kovid-19 aşısı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar, hafta içi sadece 10.00-14.00 arasında sokağa çıkabilecek.
65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altındakilerin şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına müsaade edilmeyecek. Kademeli normalleşme döneminde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat serbest olacak.
İŞYERLERİNİN DURUMU
     Kademeli normalleşme döneminde yeme içme yerleri hafta içi 07.00-20.00 arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 arasında ise sadece paket servis olarak hizmet verecek. 17 Mayıs-1 Haziran arasında, kahvehane, çay bahçesi, sinema salonu, halı saha, internet kafe, yüzme havuzu ve spor salonları kapalı kalmaya devam edecek. Çay ocakları masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecek.
AVM’LER AÇILIYOR
     Alışveriş merkezleri hafta içi 10.00-20.00 arasında faaliyet gösterebilecek, hafta sonları kapalı olacak.
Perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, zücaciye ve hırdavat dükkanları hafta içi 07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Pazar yerleri hafta içi 07.00-19.00 arasında açık olacak, hafta sonları ise pazar kurulmayacak.
     Marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışında elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, alkol, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye gibi ürünlerin satışına tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan hafta sonlarında izin verilmeyecek.
KAMUDA ESNEK ÇALIŞMAYA DEVAM
     Kamu kurum ve kuruluşlarında esnek çalışma usulleri uygulanmaya devam edilecek, mesai saatleri 10.00-16.00 olarak uygulanacak.
1 HAZİRAN’A KADAR DÜĞÜN YOK!
     Kademeli normalleşme döneminde evlendirme işlemleri yapılabilecek, nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ile nişan ve kına gibi etkinlikler düzenlenemeyecek. Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi ve çocuk evleri gibi yerlerdeki ziyaretçi kısıtlaması 1 Haziran'a kadar sürecek.
GENEL KURULLAR 1 HAZİRAN’A KADAR ERTELENDİ
     Sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinlikleri 1 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenecek.
ÇALIŞMA İZNİ GÖREV BELGESİ UYGULAMASI DEVAM
     Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan işyeri/fabrika/imalathane gibi yerlerde çalışan kişilerin yapılan denetimlerde e-Devlet platformunda yer alan İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden alınan çalışma izni görev belgesini ibraz etme zorunluluğu devam edecek.
     Nace kodu eşleşme hatası, muafiyet kapsamındaki bir işyerinde görev yapmasına rağmen alt işverenin muafiyet kapsamında olmaması nedeniyle görev belgesi alınamaması veya erişim hatası gibi durumlarda işveren ile çalışanın beyanıyla manuel doldurulan çalışma izni görev belgesi formu da denetimlerde ibraz edilebilecek.
159 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
NECDET TEZCAN