• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

BİRİ BİRİNİN ARDINA, ÖTEKİ ONLARIN ARDINA..

29/01/2021

NİHAT DEMİREL- Yukarıdaki haber başlığımız bir bilmece değil, bilenen bir bildirmece aslında.. Konumuz Vize’miz, Okçular köyümüz ve hemen yanı başındaki taş ocakları. İki vardı, üç geldi, gidemeden 5 geldi. İdare mahkemesi bilirkişilerinin faali

     Yaşanan bu gelişmeler üzerine, ilçemizdeki bir avuç çevre gönüllüsünden biri olan Demir Aypar Erker, Vize İnsan Doğa Yaşam Derneği Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamasında isyanını dile getiriyor. Bu konuda yapılacak ne var dersek, belki de çevremizdeki taş ocaklarının yarattığı tahribata dikkat ederek başlayabiliriz.
VİZE İLÇEMİZ TAŞ OCAĞI BÖLGESİ Mİ OLUYOR?
     DEMİR AYPAR ERKER- Gün geçmiyor ki ilçemiz de açılmak istenen taş ocaklarına bir yenisi eklenmesin. İlçemiz Evren Mahallesi ve Okçular köyü sınırları içerisinde  yer alan sahada faaliyet gösteren taş ocağının yanına bir yenisi eklenip faaliyete başlamıştı ve biz Vize Doğa Derneği olarak bu taş ocağının faaliyetini durdurmak için Edirne İdare Mahkemesine dava açarak yürütmeyi durdurma talep etmiş bulunmaktayız. İdare mahkemesinin atamış olduğu yedi bilirkişiden  altısı  sahada yaptıkları keşif sonucunda faaliyetin yerinde olmadığına karar vermişlerdir.
     Hal böyle iken nasıl oluyor da aynı sahaya iki taş ocağı daha açılmak isteniyor, bunu anlamakta güçlük çekiyoruz! Mevcut taş ocaklarının çevremize, ormanımıza, topraklarımıza, su kaynaklarımıza, tarımımıza, doğamıza, yaşamımıza verdiği zarar nasıl görmezden geliniyor.
     İlçemizin en verimli tarım arazileri kamyonlardan kalkan toza maruz kalıyor. Hâkim rüzgârlar nedeniyle taş ocaklarından kalkan tozlar çiftçilerimizin ürünlerine zarar veriyor, verim kaybına yol açıyor ve ürünlerin kalitesini, fiyatı düşürüyor.
     Çiftçi üretemezse hepimiz aç kalırız. Herkes ağız birliği yapmışçasına kuraklıktan söz ederken su kaynaklarımız neden yok ediliyor ya da yok edilmesine izin veriliyor. İstanbul’un içme suyunu biz karşılıyoruz. Bulunduğumuz bölge yer altı suları besleme alanı, ergene nehri buradan doğuyor ve Trakya’nın bereketli topraklarını suluyor. Ocaklarda yapılan dinamit patlatmalarından su kaynakları zarar görüyor, börtü böcek yok oluyor, eko sistem bozuluyor, yollar kamyondan geçilmiyor. Taş ocakları taahhütlerini yerine getirmiyor. Bu kadar olumsuzluk yaşanırken nasıl oluyor da yeni taş ocaklarına izin veriliyor.
     Çocukken bize öğretilen bir şarkı vardı. “Tohumlar fidana, fidanlar ağaca dönmeli yurdumda” diye. Çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras yaşanabilir çevre değil mi diye sizlere sormak istiyoruz. Aynı bölgeye termik santral da kurulmak istendi ona da direndik, itiraz ettik, zehir solumak istemiyoruz dedik. Mahkeme açtık, dava kazandık, cebimizden bilirkişi ücretlerini ödedik. Bunu yaparken de tek bir amacımız vardı. Yeşil Vizemiz yeşil kalsın, çocuklarımız zehir solumasındı.
     Çoğumuz bilmez.. Okçular köyünün içme suyunu karşılayan beş kaynaklar ilçemiz Evren Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır ve açılmak istenen taş ocağı da su kaynağının üzerindedir. Sizlere soruyoruz. Okçular köyünün su kaynağının yok olmasına sessiz mi kalalım? Kırklareli Valiliğine 2015 yılında yapmış olduğumuz taş ocağı itirazında valilik taş ocağının suya kaynağımıza zarar vereceğini söyleyerek taş ocağına izin vermemişti. Bugün ne değişti ki aynı yere taş ocağı kurulmak isteniyor?
     Siz kamuoyunun bilgisine sunuyorum. Bizler bir avuç çevre gönüllüsü olarak ortak yaşamımız  için mücadele ederek yaşam alanlarımızı korumaya çalışıyoruz ama bunun yeterli olmayacağını da biliyoruz. Gelin ilçemizi hep beraber savunalım… 
 
333 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
NECDET TEZCAN