• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

EN AZINDAN ‘HAVAMIZ’ İYİ

13/12/2019

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Vize’de bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonu, gönderdiği veriler ile yüzümüzü güldürüyor. Trakya genelinde birçok yerden kirli hava raporları gelirken, Vize ise temiz havası ile ön plana çıkıyor.

     VİZE HABER- Birçoğumuz özellikle sonbahar ve kış aylarında Vize’de artan hava kirliliğinden yakınırız. Kalorifer ve sobaların yanmaya başlaması ile birlikte bacalardan çıkan dumanların özellikle geceleri yarattığı kötü koku ve sisli havaların ciğerlerimize zarar verdiğini düşünürüz. Aslında bu gerçeği nefes aldığımızda genizlerimizde de hissederiz.  Ancak Vize’nin Trakya genelinde iyi kalite bir havaya sahip nadir ilçelerden biri olduğunu biliyor muydunuz?

     Hava kalitesi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait Sürekli İzleme Merkezi (SİM) verileri, Vize’nin hava kalitesinin iyi olduğunu ortaya koyuyor. Vize’de doğalgaza geçilmemiş olmasına rağmen hava kalitesinin iyi olması, ilerleyen günlerde daha temiz bir havaya sahip olabileceğini gösteriyor. Kırklareli merkez, Lüleburgaz, Limanköy, Çerkezköy, Çorlu, Tekirdağ Merkez, Edirne ve Keşan’da bulunan hava kalitesi izleme istasyonlarından her gün alınan veriler, sadece Vize ve Limanköy’de hava kalitesinin iyi olduğunu gösteriyor. Yer yer değişimler gösterse de, diğer yerlerde hava kalitesi ölçümleri hep orta olarak değerlendiriliyor. Edirne Karaağaç ve Keşan da ise bazı günler hava kalitesinin hassas değerlere düştüğü görülürken, Kırklareli merkezi ve ilçelerinin Tekirdağ ve Edirne’ye göre daha temiz bir havaya sahip olduğu gözleniyor.

Hava, sabah ve gece yarısı kirleniyor

     Vize’de hava kalitesinin düştüğü saatler ise sabah 06.00 – 07.00 saatleri ile gece 22.00 – 24.00 saatleri arası olarak tespit edilirken, günün diğer saatlerinde ise Vize’ye oldukça temiz bir hava hâkim oluyor.  Bu nedenle kronik akciğer ve solunum yolları rahatsızlıkları bulunan kişilerin kirliliğin yoğun olduğu saatlerde daha dikkatli olmaları öneriliyor.

Türkiye Genelinde hava kirliliği artıyor

     Çevre Mühendisleri Odası tarafından 2018 yılı sonunda hazırlanan ve geçtiğimiz Mart ayında düzenlenen basın toplantısıyla paylaşılan “Hava Kirliliği Raporu 2018” de, 2018 yılı boyunca yapılan ölçümleri değerlendirerek Türkiye`nin hava kirliliği tablosunu ortaya koymuştu. Rapora göre Türkiye`de 60 milyon kişinin kirli hava soluduğu açıklanırken, Türkiye atmosferindeki partikül maddelerin ise 15 yıl içinde Avrupa’ya oranla her geçen gün artığına işaret edilmişti. Yine aynı raporda hava kirliliğinin 2018 yılında Avrupa’ya göre yüzde 33.4 oranında daha fazla olduğu, Avrupa atmosferindeki partikül maddeler son 15 yılda % 14,2 oranında azalırken, Türkiye`de % 8,4 artış gösterdiği belirtilmişti.- Nihat Demirel

 

236 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
NECDET TEZCAN