• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

VİZE HABER

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Takvim
İLANLAR
NAZMİ METİN

Topçuköy Kömür ocağı projesi için yeniden düğmeye basıldı

05/10/2019

2015 yılı Ocak ayında vatandaşların yoğun tepki göstererek ÇED toplantısı yapılmasına izin vermediği Kömür Ocağı projesi için TKİ 3 yıl sonra yeniden düğmeye bastı.

     VİZE HABER- Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından Vize-Topçuköy mevkiinde yapılması planlanan Linyit Üretimi Projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süresi yeniden başlatıldı. Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne ait internet sayfasında 2 Ekim 2018 tarihinde yayınlanan duyuru ile TKİ’nin Topçuköy hedefinin 2015 yılındaki ÇED toplantısından sonra değişmediği ortaya çıktı.
     Yaklaşık 3 yıllık sessizliğin ardından Topçuköy mevkiinde yapılması planlanan Linyit Üretimi Projesi ile ilgili yeniden ÇED süreci başlatılırken, yayınlanan duyuruda şu bilgilere yer verildi;
     “KIRKLARELİ ili VİZE, ilçesi TOPÇUKÖY MEVKİİ mevkiindeki TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ tarafından yapılması planlanan 83628 RUHSAT NUMARALI SAHADA YERALTI İŞLETME YÖNTEMİYLE LİNYİT ÜRETİMİ projesi ile ilgili olarak KIRKLARELİ Valiliğimize sunulan dosyayı P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” denildi.
428 KİŞİ ÇALIŞTIRILACAK
     ÇED süreci başlatılan Linyit Üretimi Projesine ait P.T.D. Dosyasında, kurulacak olan kömür ocağında Proje kapsamında hazırlık ve üretim çalışmalarında 66 teknik ve idari personel ile yeraltı ve yerüstü toplam 362 işçi olmak üzere toplam 428 kişi çalıştırılacağı ve çalışmaların yılda 12 ay, ayda 25 gün, günde 3 vardiya olmak üzere 24 saatte yapılacağı belirtiliyor.
     Proje kapsamında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 3452,21 ha’lık alan için 83628 Ruhsat Numarası ile “IV. Grup İşletme Ruhsatı” verildiği ve planlanan yerüstü ÇED alanının tamamının “Tarım Alanı” içerisinde kaldığı ifade ediliyor. Proje sahasında bulunan damardaki panolardan ve hazırlıklardan toplam 9.300.649 ton tüvenan kömür üretilecek. Bu doğrultuda 2 yıl hazırlık dönemi olmak üzere 12 yıl süreyle yaklaşık 800,000 ton/yıl kapasitede tüvenan kömür üretimi planlanıyor. Kapalı işletmenin üretime geçmesi için 2 yıl hazırlık planlanıyor. Bu 2 yıl içerisinde 55.811 ton kömürün yapılan hazırlık çalışmaları esnasında çıkarılması, yılda 300 iş günü çalışılacağı planlandığından günde 2.667 ton kömür üretilmesi hedefleniyor.
2015’TE LİNYİT ÜRETİMİNE “HAYIR” DENİLMİŞTİ
     TKİ’nin 15 Ocak 2015 günü yapmak istediği "IV. Grup Linyit Kömürü Ocağı" ÇED toplantısı vatandaşların yoğun protestoları nedeniyle yapılamamıştı.
     Bakanlık, İl Müdürlüğü, TKİ yetkilileri ve ÇED  Projesini hazırlayan şirket yetkililerinin köy girişine gelmesiyle birlikte başlayan yoğun protestolar nedeniyle değim yerindeyse Kömür Ocağı için Topçuköy’e gelenler adeta topa tutulmuşlardı. Düdükler, Islıklar, haykırışlar birbirine karışmış, toplantı saatinde Topçuköy’de bulunanların attıkları sloganların ardından ÇED bilgilendirmesi için köye gelen yetkililer, Jandarmanın önlemleri sayesinde köy meydanında toplantının yapılacağı kahveye gelemeden köyü terk etmek zorunda kalmışlardı. (N.D.)
499 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351
NECDET TEZCAN